Idyl, krise og hetz

C.W. Leadbeater og Annie Besant i Sydney, 1922. I gruppen ses bl.a. C. Jinarajadasa, J. Krishnamurti, J. Nityananda, A.P. Warrington, Dr. Mary Rocke (CWL’s læge), Dorothy Jinarajadasa, J.J. van der Leeuw, Oscar Kollerstrom, Fritz Kunz og flere af CWL’s elever.

C.W.Leadbeater med en gruppe elever.
Krise og hetz
På et tidspunkt løb han ind i en krise. Han havde mange unge mænd som sine elever. De unge mennesker holdt meget af C.W. Leadbeater, og de betroede sig til ham om blandt andet seksuelle problemer. Han havde et meget afslappet syn på det seksuelle, selvom det var helt i strid med tidens victorianske syn på dette emne. Tidens snerpede syn på seksualitet skabte store frustrationer hos de unge. For at hjælpe de unge mænd med at slippe af med ”overtrykket”, foreslog han, at de skulle onanere. Det hørte nogle forældre, og det skabte vild forargelse. C.W. Leadbeater fik frataget al undervisning af unge mænd. Men hetzen stoppede ikke her. Han tilbød derfor at forlade Det Teosofiske Samfund for ikke at skade organisationen.
Annie Besant, som var blevet udpeget til præsident for Det Teosofiske Samfund efter H.P. Blavatskys død, mente, at han skulle tilbage og arbejde videre. Det gjorde han, og han valgte at rejse til Australien, hvor han kom til at fungere i årene fremover.
|