Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

FRIMURERI - HVAD ER DET?
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Frimureri-hvad-er-det-Erik-Ansvang

FRIMURERI - HVAD ER DET? (8 af 9)


Hvad er hemmeligt? Hvorfor er det hemmeligt?Frimurerne er bærere af en hemmelig, esoterisk og gnostisk viden, der indbefatter ritualer, mystik og symbolik.

FRIMURERI - HVAD ER DET? (8 af 9)

Kvinders adgang

 

Frimureri-hvad-er-det-10-Erik-Ansvang

 

Ifølge fællesfrimurerordenen adskiller denne orden sig fra andre frimurerordener, fordi den giver kvinder adgang til de samme frimurerprivilegier, som mænd. Fællesfrimurerordenen opstod, fordi man mente, at det er forkert at afskære den ene halvdel af menneskeheden fra personlig udvikling og indflydelse, og der findes så vidt vides ikke anden logisk grund til at nægte kvinder adgang, end at frimurerordenen i nyere tid er opstået af en håndværkerinstitution, der bestod af mænd. Men reelt bortfalder dette argument, fordi Ordenen som beskrevet er et filosofisk system – hvad det givetvis også var i de gamle kulturer. Der findes imidlertid traditionelle frimurerloger for kvinder – eksempelvis Den kvindelige storloge af Belgien, der arbejder efter Ancient and Accepted Scottish Rite samt Freja i København,[1] der har eksisteret siden 1989, og Lilium i Odense.[2] De er dog ikke anerkendt af Den Danske Frimurerorden.

I 1774 – i Frankrig – oprettede man en orden ved navn Maconnerie d'A-doption. Den blev oprettet af den Store Franske Orient, og Hertuginden af Bourbon blev udnævnt til dens Grande Maitresse. Disse loger bredte sig til forskellige lande. En lignende organisation ved navn Den østlige Stjernes Orden, blev grundlagt i Amerika i 1850 af Robert Morris. Organisationen fandt også vej til Skotland, men ingen af disse institutioner er anerkendt som ægte frimureri.

Den kvindelige frimurer

Uanset hvad argumentet er for at forbeholde frimureriet for mænd, så er det en kendsgerning, at en kvinde engang er blevet anerkendt som frimurer. Det var Elizabeth St. Ledger, datter af Viscount Doneraille og senere Mrs. Aldworth. Hun blev tilsyneladende indviet i 1713, og hun besøgte fra tid til anden sin loge. Og det siges, at hun altid blev modtaget med ærbødighed. Hendes optagelse var temmelig usædvanlig, for det fortælles, at hun af nysgerrighed havde skjult sig i "the grandfathers clock" – et stort, gammeldags standur – som stod i logelokalet i hendes broders hus. Da hun forsøgte at liste ud, befandt hun sig pludselig ansigt til ansigt med logens dørvogter. For at sikre hendes tavshed, tillod man hende at blive indviet som medlem af logen. Det påstås desuden, at hun senere blev logens ordfører.

I midten af det 18. århundrede ser man i datidens aviser forskellige hentydninger til loger, som gav kvinder adgang. Der findes også gamle dokumenter, der viser, at kvinder ikke engang var udelukket fra middelalderens håndværkerlaug. I York var der i 1408 et Corpus Christi Laug, hvor en lærling måtte sværge at adlyde: "mesteren eller fruen eller hvem som helst anden frimurer".

Rundt om på planeten findes der desuden små frimurersamfund, som giver kvinder adgang – eksempelvis i Spanien, hvor frimureriet blandt andet beskæftiger sig med politik.

 

 

_________________________________

[1] http://logenfreja.squarespace.com/

[2] www.logenlilium.dk

_________________________________

Artikel-Frimureri-hvad-er-det-Erik-Ansvang
Download-fil: FRIMURERI - HVAD ER DET? - Erik Ansvang


Artikel-Frimureri-hvad-er-det-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: FRIMURERI - HVAD ER DET?