Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ÆGGETS SYMBOLIK
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Æggets-symbolik-Erik-Ansvang

ÆGGETS SYMBOLIK (5 af 7)


Insekter, padder, fugle, dyr og mennesker har alle indledt livet i et æg. I Egypten havde ægget en central position, fordi det kosmiske liv også er opstået i et æg – Verdensægget.

ÆGGETS SYMBOLIK (5 af 7)

Slangen og ægget

 

Æggets-symbolik-08-Erik-Ansvang

 

Slangen blev symbolet på visdommen og et sindbillede på de forskellige guder – "de selvfødte" – fordi slangen lægger æg. I Isis-templet i Philae i Øvre-Egypten fremstillede præsterne kunstige æg af ler blandet med flere slags røgelse. De blev "udruget" ved en særlig proces, og i hvert æg blev der udklækket en cerastes[1] eller en hornet slange. I det gamle Indien gjorde man det samme i de indiske templer men med kobraslangen. Den skabende gud kom som en vinget slange ud af ægget, der udgik af vædderguden Khnums mund, for slangen er symbol på visdom og alvidenhed.

Undfangelsens mysterium

Hos hebræerne symboliseres den samme guddom med Moses' flyvende eller "luende slanger" i ørkenen. Protestanterne forsøger at bevise, at allegorien om kobberslangen og de "luende slanger" er en direkte hentydning til mysteriet om Kristus og korsfæstelsen. Men i virkeligheden står den i forbindelse med undfangelsens mysterium, som er forbundet med ægget og dets livskim – eller cirklen med dens midtpunkt. Protestantiske teologers fortolkning skyldes udelukkende, at kobberslangen var placeret på en stang, men den hentydede snarere til det egyptiske æg, som stod på toppen af tau-korset (T-korset), for ægget og slangen er uadskillelige i det gamle Egyptens symbolforståelse. Og både kobberslangen og de "luende slanger" var serafer − de brændende, "luende" budbringere eller slangeguderne – der er identiske med Indiens nagaer.[2] Uden ægget ville det være et rent fallisk[3] symbol, men kombineret med ægget, symboliserede det den kosmiske skabelse.

 

Æggets-symbolik-09-Erik-Ansvang

 

Kobberslangen havde ikke en tilsvarende hellig betydning og var i virkeligheden ikke overordnet de "luende slanger", for den symbolske betydning af ordet "kobber" er det feminine princip, mens ordene "luende" eller "gylden" er det maskuline. Kobber var det metal, der symboliserede underverdenen − moderskødets verden − hvor livet blev givet. Slange hedder på hebraisk nachash, men ordet betyder desuden "kobber".

 

 

_________________________________

[1] Cerastes er en hornet og meget giftig ørkenslange i det nordlige Afrika og sydvestlige Asien.

[2] Naga betyder “slange”. I de indiske skrifter kaldes de indviede og vismændene ofte nagaer eller slanger.

[3] Alt, hvad der vedrører seksuel gudsdyrkelse eller er af ydre seksuel karakter. Ofte bruges betegnelsen når noget vedrører eller ligner en fallos, især betragtet som symbol på f.eks. begær, maskulin kraft og aggressivitet.

_________________________________

Artikel-Æggets-symbolik-Erik-Ansvang
Download-fil: ÆGGETS SYMBOLIK - Erik Ansvang


Artikel-Æggets-symbolik-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: ÆGGETS SYMBOLIK