Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

ÆGGETS SYMBOLIK
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Æggets-symbolik-Erik-Ansvang

ÆGGETS SYMBOLIK (7 af 7)


Insekter, padder, fugle, dyr og mennesker har alle indledt livet i et æg. I Egypten havde ægget en central position, fordi det kosmiske liv også er opstået i et æg – Verdensægget.

ÆGGETS SYMBOLIK (7 af 7)

Ægget i den nordiske mytologi

 

Æggets-symbolik-13-Erik-Ansvang

Niflheim

 

I den nordiske kosmologi genfinder man i digtet Vøluspa (Vølvens spådom) – verdensægget i den skyggeagtige kim til Universet, som befinder sig i Ginnungagab[1] − illusionens bæger eller den grænseløse tomme afgrund. Ned i dette verdens moderskød, som tidligere var nattens og mørkets region (Niflheim[2] – "tågernes sted"), faldt der en stråle af koldt lys. Lyset strømmede ud over dette "bæger" og frøs til is. Derefter blæste der fra det usynlige en hed vind, som tøede de frosne vande op og fik tågen til at lette. Disse vande (kaos), som kaldtes Elivager (floder), blev til livgivende dråber, der faldt og skabte Jorden og jætten Ymer, som havde "lighed med et menneske" (det himmelske menneske), og koen Audhumle ("moderen" eller astrallyset). Fra Audhumles yver strømmede fire mælkestrømme (de fire kardinalpunkter, de fire kilder til Edens fire floder, osv.) og disse "fire" symboliseres allegorisk ved kubussen i dens forskellige mystiske fortolkninger.

 

Æggets-symbolik-14-Erik-Ansvang

 

Påskeægget

De kristne – især den græsk-katolske og den romersk-katolske kirke – har accepteret ægsymbolet. For dem repræsenterer symbolet det evige liv, frelse og opstandelse. Det bekræftes af den gamle skik med at give hinanden "påskeæg". Der ligger en tidsalder mellem anguinum − den "hedenske" druides "æg" − og nutidens kulørte påskeæg, og alligevel kan man se – ikke bare i Vesten men overalt i verden – den samme urgamle tanke. Men det forudsætter, at vesterlændingene er i stand til at lægge deres hovmod over den indbildte mentale overlegenhed til side, og holde op med at fordreje symbolets oprindelige idé.

 

Æggets-symbolik-15-Erik-Ansvang

 

 

 

_________________________________

[1] I skabelsesberetningen i den nordiske mytologi er Ginnungagab navnet på det gabende svælg (det tomme kaos), som udgør Universets urtilstand. Ifølge Snorri Sturlusons Edda ligger Ginnungagab mellem det kolde isfyldte Niflheim i nord og det varme ildrige Muspelheim i syd.

[2] Niflheim er identisk med astralplanet i åndsvidenskaben.

_________________________________

Artikel-Æggets-symbolik-Erik-Ansvang
Download-fil: ÆGGETS SYMBOLIK - Erik Ansvang


Artikel-Æggets-symbolik-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: ÆGGETS SYMBOLIK