Fra Egypten til Salomon

Kong Salomon
en egyptiske mysterielære blev omhyggeligt vogtet, og dengang kunne alene omhyggeligt udvalgte og trænede få indsigt i dens hemmeligheder. Det siges, at en af de udvalgte var Moses, som modtog sin store visdom gennem indvielserne i de egyptiske indvielsesgrader. Han brød senere egypternes monopol på mysterielæren ved at overføre læren til jøderne, og mysterielæren overlevede mere eller mindre i sin oprindelige form helt frem til kong Davids og kong Salomons tid.
Salomon baserede sit tempelbyggeri på mål og -symbolik, som bl.a. stammer fra den store pyramide. Projektet mislykkedes imidlertid, for de ydre ritualer var blevet bevaret, mens væsentlige dele af den indre betydning var gået tabt.
Attis- og Cybele-ritualerne
Frimureriet kom primært til Europa via jøderne, men der har også været andre kanaler. Ifølge romerske historikere overtog sabineren Numa − Numa Pompilius (billedet th.), den anden af Roms syv sagnkonger − efter Romulus' død det nye kongedømme, og i romersk bevidsthed var Numa den første fredskonge, der fordelte markerne retfærdigt, gav gode love, opdelte året i 12 måneder, fastlagde kulten i en festkalender og i det hele taget civiliserede Rom. Numa havde forbindelser til de egyptiske mysterier, men disse ceremonier blev noget modificeret af Attis- og Cybele-ritualerne, som kom til Rom i år 200 – og også via soldater, som kom tilbage fra Vespasians og Titus’ kampe. Derfra bredte læren og riterne sig til Europa via hemmelige loger gennem middelalderens farlige tider.
|