Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

YUNUS - EN FRONTLØBER
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Yunus-en-frontløber-Rolf-Kenneth-Myhre

YUNUS - EN FRONTLØBER (6 af 8)


Yunus har med Grameen Bank vist på en positiv måde, at mikrokredit er et kraftfuldt værktøj til at få de fattigste mennesker ud af den værste fattigdom.

YUNUS - EN FRONTLØBER (6 af 8)

Psykosocial infrastruktur

 

Yunus-en-frontløber-06-Rolf-Kenneth-Myhre

 

Opbygning af en psykosocial infrastruktur

Yunus havde større ambitioner med Grameen Bank end at føre folk ud af fattigdom ved hjælp af mikrokredit – han ville også udvikle den psykosociale infrastruktur. Kombinationen af at tilhøre de allerfattigste og være vokset op som kvinde i en stærk patriarkalsk kultur (islamisk og hinduistisk) giver et dårligt selvværd – "man er ikke noget værd og kan ikke noget". Yunus brugte mikrokreditten som springbræt til at ændre kvindernes selvfølelse, der som resultat skulle føre til ændring af selve kulturen.

Antal fødsler i Grameen Bank-låntagerfamilier er betydeligt lavere end det nationale gennemsnit. Det viser, at så snart en kvinde har en regelmæssig indtægt, så skifter hun fra overlevelsesstrategi (flest mulige børn fordi de mange børn hovedsagelig har nytteværdi) til "livskvalitetsstrategi" (få børn, der kan gives kærlighed, omsorg og uddannelse).

Politisk bevidsthed

Den proces, som Grameen Bank-låntagerne måtte igennem, medførte, at disse kvinder gradvis blev politisk bevidste og interesserede. Yunus opfordrede dem gennem sin organisation til at bruge deres stemmeret, men uden at påvirke dem i den ene eller anden retning. Valget i 1996 var første gang flere kvinder end mænd brugte deres stemmeret. Et politisk parti, som havde et negativt syn på kvinder, blev nærmest fejet ud af parlamentet, og 1.570 Grameen Bank-kvinder blev valgt ind i offentlige stillinger på lokalplan.

Yunus har også bidraget til dannelse af ca. 15 uafhængige entreprenørselskaber, der bidrager til at skabe teknologisk infrastruktur og arbejdspladser ude i landsbygderne. Mest kendt er måske Grameen Phone, hvor ældre kvinder fra landsbyen tjener en skilling ved at udleje en mobiltelefon.

Artikel-Yunus-en-frontløber-Rolf-Kenneth-Myhre
Download-fil: YUNUS - EN FRONTLØBER - Rolf Kenneth Myhre


Artikel-Yunus-en-frontløber-Rolf-Kenneth-Myhre
Læsefil med vendbare sider: YUNUS - EN FRONTLØBER