Oplysning
Vejen − uanset om det er hovedets vej eller hjertets vej − fører til sidst til en ny og udvidet bevidsthedstilstand, som ofte kaldes oplysning. Men det vil være en fejltagelse at betragte oplysning som et mål i sig selv, for i virkeligheden er det begyndelsen på den endeløse vej til befrielse. Ordet oplysning er bl.a. defineret som ”at gøre lysende” og ”at skinne”. Det er pga. den voksende tilførsel af lys og den voksende evne til at lade det indre lys skinne eller udstråle, at den endelige transformation forekommer, og det er det, der menes med oplysning. Vajrayana-læren[1] i den tibetanske buddhisme betragtes som en af de mest avancerede kundskaber om de skridt, måder og midler, der fører til oplysning. Undervisningen indeholder de trin, der kan hjælpe den enkelte med at bryde gennem væggene i de bindinger, der indespærrer personligheden, og forene den med bevidsthedens uendelige vidder, hvor alt er muligt.
Hvad er virkelighedens natur?
Efter den korte præsentation af lysets åndelige betydning vil det måske være passende at slutte med historien om den romerske kejser Julian, dengang han ankom i Antiokia i 362 e.Kr. for at organisere sit felttog mod perserne. Julian var en ivrig studerende af filosofi og religion, og derfor inviterede han alle byens filosoffer og vismænd med som publikum. Da alle var samlet, stillede han dem et spørgsmål: ”Hvad er virkelighedens natur?” De diskuterede hviskende og med stor alvor indbyrdes, og efter et stykke tid nikkede de, fordi de havde nået en gensidig aftale. En af dem trådte frem og svarede: ”Hvad er virkelighedens natur? − Det lys, man ser overalt, er en inkarnation af Det Rene Tankesind”. Kejser Julian skrev senere til sin ven:
Edward Armitage: Kejser Julian
”Fønikerne, som fra deres klogskab og uddannelse er i besiddelse af stor indsigt i guddommelige emner, har en god forståelse for doktrinen om, at den universelt diffuse udstråling er en del af ’stjernernes sjæl’.”
_________________________________
[1] Vajrayana kaldes også diamantvejsbuddhisme eller tantrisk buddhisme. Det er en af de tre store hovedretninger inden for buddhismen.
_________________________________
|