Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

LYS & OPLYSNING
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Lys-og-Oplysning

LYS & OPLYSNING (4 af 10)


Lys har altid haft en central plads i de mange religiøse og åndelige traditioner overalt i verden. Alt kommer fra mørket, og alt er trådt ind i lyset.

LYS & OPLYSNING (4 af 10)

Platon

 

Lys-og-Oplysning-07

 

Platon var en af de vigtigste lærere i den før-kristne æra. Hans allegorier om Solen og hulen[1] er en klar symbolsk illustration af menneskehedens bevidsthedstilstand. Platon brugte billedet af Solen til at hjælpe med at definere den sande betydning af det gode. ”Det gode”, skrev han, ”kaster lys på viden og forståelse”. Menneskets tankesind kan derfor se virkeligheden, frigjort fra de fordrejninger, der normalt styrer forståelsen. Det gode giver mennesket mulighed for at se med det ”indre øjne” og transcendere begrænsningerne i de fysiske øjne. Platon mente at Solen testamenterede sit lys til menneskeheden, og derfor kan mennesket se verden omkring sig.

Platons hulelignelse[2] er måske den bedst kendte undervisning fra bogen Staten, og her fremhæver han temaet lys og den generelle tilstand af illusion, blændværk og mørke, som er et område, hvor hovedparten af menneskeheden lever, og derfor ser de alle ting forvrængede og deformerede. De mennesker, der begynder at komme ud af hulen og træder ind i lyset, skal gennemgå mange prøver, for det er en forudsætning for, at de lærer at se, hvad der sker i den nye virkelighed. Sokrates − Platons lærer − insisterede på, at den, der er blevet oplyst, er forpligtet til at vende tilbage til hulen for at hjælpe med at befri fangerne − også selv om det medførte døden. I fortællingen inkluderer Sokrates, at den oplyste filosof er forpligtet til at stige ned fra sin fortsatte kontemplation for at dele sin forståelse med sine medmennesker i den synlige verden.

 

 

_________________________________

[1] Se artiklen af J.J. van der Leeuw: Fra uvirkeligt til virkeligt www.VisdomsNettet.dk

[2] Platons hulelignelse er måske den mest kendte af hans mange metaforer, lignelser og myter. Lignelsen findes i bog VII af Platons ”Staten”.

_________________________________

Artikel-Lys-og-Oplysning
Download-fil: LYS & OPLYSNING


Artikel-Lys-og-Oplysning
Læsefil med vendbare sider: LYS & OPLYSNING