Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

I ER JORDENS SALT OG VERDENS LYS
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-I-er-Jordens-salt-og-verdens-lys-Svend-Auken

I ER JORDENS SALT OG VERDENS LYS (5 af 8)


Er det os danskere, Jesus tænker på, når han taler om Jordens salt og Verdens lys? Og at jeres lys skal skinne for mennesker så de kan se jeres gode gerninger?

I ER JORDENS SALT OG VERDENS LYS (5 af 8)

Jesus ønskede ingen politisk rolle

 

I-er-Jordens-salt-og-verdens-lys-06-Svend-Auken

 

Det giver ingen mening at svare på spørgsmålet om, hvad der er ens politiske ståsted, med ’Jesus er min læremester og bibelen er mit program’! Jesus ønskede ingen politisk rolle, og hans budskab er ikke en stribe politiske læresætninger. Man kan heller ikke ved gode ’kristne’ politiske handlinger gøre sig fortjent overfor Gud.

Alligevel kræver Jesus af os at vi skal være ’Jordens salt’ og ’Verdens lys’, og at vi skal lyse for mennesker. Men hvordan kan man være ’Jordens salt’ og ’Verdens lys’ uden at gå ind i sin tid, blande sig, vise engagement, bekæmpe uretten, støtte den svage, have solidaritet med de udstødte, vogte skaberværket: Naturen, miljøet, og træde op imod de, der vil krig og undertrykkelse?

Mange mennesker viger tilbage for denne konsekvens af bjergprædikens krav om at være ’Jordens salt’ og ’Verdens lys’. Er det alligevel ikke en kritisabel sammenblanding af religion og politik, og risikerer man ikke ligefrem at blive hængt ud for at misbruge Gud og tage hans navn forfængeligt, spørger man?

Jeg har stor respekt for den folkelige skepsis overfor de store ord og den alt for hårdttrukne brug af idealer og værdier. Den deprimerende krig i Irak udkæmpes ikke blot som en strid om olie og sikkerhed overfor national selvbestemmelse, men som en krig mellem to projekter der begge påberåber sig de højeste idealer. Den ene part føler sig berettiget til at dræbe tusinder for at skænke Irak vestligt demokrati, den anden foranstalter bagholdsangreb og bombeaktioner og dræber andre tusinder af uskyldige irakere for at beskytte den hellige lære mod Vestens vantro.

Alligevel mener jeg ikke der er noget forkert i, at et menneske med et kristent/religiøst ståsted engagerer sig i sit samfunds problemer og samtidig vedkender sig sine religiøse værdier som afsæt. Nåden er det, vi for intet fik. Men netop denne nye frihed vi har fået gennem troen, skaber nye kræfter til at række ud mod andre og yde en indsats. Troen giver nyt lys, ny kraft – også til at skabe et mere retfærdigt samfund. I skal være ’Jordens salt’ og ’Verdens lys’ er i virkeligheden Jesus’ anvisning til os om at gå ind i vores tid og gøre en forskel – uden at vi kan tage hans navn forfængeligt eller påberåbe os nogen facitliste hentet fra ham.

Artikel-I-er-Jordens-salt-og-verdens-lys-Svend-Auken
Download-fil: I ER JORDENS SALT OG VERDENS LYS - Svend Auken


Artikel-I-er-Jordens-salt-og-verdens-lys-Svend-Auken
Læsefil med vendbare sider: I ER JORDENS SALT OG VERDENS LYS