Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

I ER JORDENS SALT OG VERDENS LYS
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-I-er-Jordens-salt-og-verdens-lys-Svend-Auken

I ER JORDENS SALT OG VERDENS LYS (4 af 8)


Er det os danskere, Jesus tænker på, når han taler om Jordens salt og Verdens lys? Og at jeres lys skal skinne for mennesker så de kan se jeres gode gerninger?

I ER JORDENS SALT OG VERDENS LYS (4 af 8)

Det mystiske dobbelte signal

 

I-er-Jordens-salt-og-verdens-lys-05-Svend-Auken

 

Gudsforholdet hører til i det skjulte. Det er et personligt anliggende mellem Gud og det enkelte menneske. Det skal der ikke skiltes med. Gå ind i dit værelse og luk døren. Gavmildhed må heller ikke være for at vise, hvor from og god man er. Alligevel, siger Jesus, skal vores lys ’skinne for mennesker så de ser jeres gode gerninger’. Nåden skal vi bare modtage som en nådesbevisning uden at vi med vores egne fortræffeligheder, godgørenhed og rigtige meninger kan gøre os fortjent til den. Men samtidig skal vi næsten bogstaveligt talt bestige bjerget og svinge med lampen for at lyse for andre og dele ud af kraften, som man salter kødet, for at det skal holde sig sundt og velsmagende.

Hvad betyder dette mystiske dobbelte signal for vores liv? Gudsforholdet er i det skjulte, et personligt anliggende som man ikke må påberåbe sig og vigte sig af overfor verden. Alligevel er vi ’Jordens salt’ og ’Verdens lys’ Hvad er det for en sær dialektik Jesus benytter når han på en og samme tid plæderer for det skjulte i menneskets forhold til Gud og vores pligt til at udstråle lys og kraft overfor vores medmennesker, overfor vores tid og samfund?

Lad mig prøve at give et bidrag til løsning af dette paradoks, denne tilsyneladende modsigelse ved at sige noget om forholdet mellem kristendom og samfund, tro og politik?

Ingen kan tage Gud til indtægt for sine politiske holdninger. Her kan den skjulte Gud ikke give sig til kende. Kristne værdier giver ikke forrang til bestemte ideologier. Afstandtagen fra andres holdninger i Jesu eller kirkens navn giver ingen evangelisk legitimitet. Noget af det mest ubehagelige er forfølgelsen af andre religioner med det Nye Testamente løftet som et bøddelsværd.

Engang var det jødedommen der var genstanden for nogle ’kristnes’ forfølgelse. Nu er det Islam og de millioner der lever som muslimer, der vækker andre kirkelige retningers selvretfærdighed og trang til forfølgelse. Her tænker jeg ikke på den nødvendige kritik af de fundamentalistiske islamister og bekæmpelse af islamistisk terrorisme. Nej, jeg tænker på den massive undsigelse af Islam som religion. Prøv engang at tage hvad der skrives om muslimer i Danmark, og så indsæt ordet ’Jødedom’ hver gang, der står Islam, og ordet ’jøder’ hver gang der står muslimer, og man vil se hvilket skråplan vi er på vej nedad.

Artikel-I-er-Jordens-salt-og-verdens-lys-Svend-Auken
Download-fil: I ER JORDENS SALT OG VERDENS LYS - Svend Auken


Artikel-I-er-Jordens-salt-og-verdens-lys-Svend-Auken
Læsefil med vendbare sider: I ER JORDENS SALT OG VERDENS LYS