Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DE VISES STEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-De-vises-sten-Erik-Ansvang

DE VISES STEN (3 af 6)


Alkymi drejer sig ikke om mystiske magikere, der udfører hemmelige eksperimenter for at skabe guld. Men måske er guld et symbol på noget helt andet end en klump fysisk metal?

DE VISES STEN (3 af 6)

Naturens kemi

 

De-vises-sten-04-Erik-Ansvang

 

Alkymi er ”naturens kemi”. Alkymi beskæftiger sig med naturens finere kræfter. Eksoterisk set er det en søgen efter midler til at forvandle uædle metaller til guld ved hjælp af f.eks. ”de víses sten” – lapis philosophorum (kabbalistisk alkymi). Forvandlingen er mulig, men det er en søgen, der kun repræsenterer alkymiens rent fysiske eller materielle aspekt. Esoterisk set arbejder alkymien på at forvandle menneskets lavere natur til højere åndelighed, og de to skal smelte sammen i en syntese og bliver ét, når de åndelige, alkymistiske processer er fuldført. Det er det, rosenkreuzerne kalder ”det kymiske bryllup”, og her er der tale om åndelig eller esoterisk alkymi. De uædle metaller symboliserer menneskets lavere begær, lidenskaber og vrangforestillinger, og rent guld er den visdom, der opstår, når der opnås åndelighed. Middelalderens Rosenkreuzere var alkymister, der ledte efter ”den skjulte ånd” i alt uorganisk stof, og som af frygt for forfølgelser skjulte deres esoteriske filosofi bag et slør af symbolik.

 

De-vises-sten-05-Erik-Ansvang

 

Alkymi beskæftiger sig som sagt med naturens finere kræfter og forskellige tilstande, og alkymisten forsøger med mere eller mindre symbolsk sprogbrug at vise de uindviede så meget af ”mysterium magnum” (det store mysterium), som det var sikkert at afsløre for en egoistisk, materialistisk og grådig menneskehed. Som det første princip postulerer alkymisten, at der findes et bestemt universelt opløsningsmiddel, som medfører, at alle sammensatte legemer opløses i den homogene substans, som de alle er opstået fra. Det er en substans, som alkymisten kalder ”rent guld” eller ”summa materia”. Opløsningen, der også kaldes ”menstruum universale”, rummer kraften til at fjerne alle sygdomme fra menneskekroppen. Den kan forny ungdommeligheden og forlænge livet. Sådan er ”lapis philosophorum” − de víses sten.

 

De-vises-sten-06-Erik-Ansvang

Artikel-De-vises-sten-Erik-Ansvang
Download-fil: DE VISES STEN - Erik Ansvang


Artikel-De-vises-sten-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: DE VISES STEN