Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DE VISES STEN
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-De-vises-sten-Erik-Ansvang

DE VISES STEN (5 af 6)


Alkymi drejer sig ikke om mystiske magikere, der udfører hemmelige eksperimenter for at skabe guld. Men måske er guld et symbol på noget helt andet end en klump fysisk metal?

DE VISES STEN (5 af 6)

De hermetiske skifter

 

De-vises-sten-09-Erik-Ansvang

Geber - alias Abu Musa Jabir ibn Hayyan - var
en fremtrædende islamisk alkymist, farmaceut,
filosof, astronom og fysiker. Europæerne kalder
ham “den arabiske kemis fader”.

 

Alkymi kom først til Europa via Geber − den arabiske vismand og filosof fra det 8. årh. e.Kr. − men alkymi var kendt og praktiseret i Kina og Egypten i årtusinder tilbage i tiden. Man har fundet utallige papyri om alkymi og andre beviser på, at det var faraonernes og præsternes foretrukne studier, og informationerne er bevaret under den overordnede betegnelse ”hermetiske skifter” – Corpus Hermeticum. Man studerede alkymi på tre særskilte niveauer, som giver mulighed for mange fortolkninger − kosmisk, menneskelig og fysisk. De tre metoder blev kategoriseret under de tre alkymistiske egenskaber − svovl, kviksølv og salt. Forskellige forfattere har oplyst, at der er henholdsvis tre, syv, ti og tolv processer, men de er alle enige om, at der kun er ét formål med alkymi: At transmutere grove metaller og forvandle dem til rent guld. Men hvad der menes med ”det rene guld”, er der meget få, der har forstået.

Der er ingen tvivl om, at naturen rummer mulighed for en transmutation af grovere metaller til finere – dvs. til guld. Men det er kun ét af alkymiens aspekter. Det er det fysiske og rent materielle aspekt, for de samme processer foregår i Jordens indre. Men desuden har alkymi en symbolsk, psykisk og åndelig betydning. De kabbalistiske alkymister stræbte efter erhvervelse af den førstnævnte metode, men de esoteriske alkymister er ikke interesseret i fysisk guld, for de retter al opmærksomhed og alle bestræbelser på transmutation af den lavere natur, så den kan indgå i en syntese med det åndelige aspekt i mennesket. Menneskets sjælelige, tankemæssige, følelsesmæssige og fysiske bevidsthedsudtryk sammenlignes derfor med de fire elementerild, luft, vand og jord – eller de tre elementer svovl, salt og kviksølv, der er en betegnelse for ånd, krop og sjæl − eller ild, jord og vand. Hvert element rummer en trefoldig sammensætning − fast, vekslende og flygtig.

Artikel-De-vises-sten-Erik-Ansvang
Download-fil: DE VISES STEN - Erik Ansvang


Artikel-De-vises-sten-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: DE VISES STEN