ESOTERISME

HVAD ER DET?

Af Erik Ansvang

 

Esoterisme-hvad-er-det-Erik-Ansvang

Du kan frit downloade artiklen "ESOTERISME - HVAD ER DET?" af Erik Ansvang. For at kunne læse filen, skal du have programmet Acrobat Reader, som du kan hente på www.adobe.com/dk - det er gratis. Materialet downloades ved at klikke på pdf-filen i ruden til højre.

OBS!

Klik på den øverste artikel til højre, hvis du ønsker at downloade artiklen.

Klik på den nederste artikel, hvis du ønsker at læse den på internettet. Du kan vende artiklens sider ved at klikke på sidernes hjørner!

 

Esoterisk-visdom-og-åndsvidenskab-fra-VisdomsNettetVi har brug for din støtte

VisdomsNettet er en fond, der ikke ejes af nogen, og alle arbejder gratis. Arbejdet opretholdes alene af donationer, og alle bidrag er altid velkomne. Dit bidrag kan indsættes på… Danske Bank - Reg. 1551 - konto nr. 16-973-335 - SWIFT-BIC: DABADKKK - IBAN: DK11 3000 0016 9733 35

På forhånd tak!

 

 

ESOTERISME

HVAD ER DET?

 

Esoterisme-hvad-er-det-01-Erik-Ansvang

Hvilke associationer skaber ordet “esoterisk” eller “okkult”?

 

Esoterisk og okkult

Flere og flere bruger ordet ”esoterisk”, og blandt andet er det blevet almindeligt at sige, at symbolik som regel har en esoterisk betydning. Nogle tror derfor, at esoterisk betyder ”mystisk” eller ”mysterium”, men ordet ”mysterium” er græsk og blev oprindeligt brugt om de ofte dramatiske fremstillinger af verdens skabelse, kosmiske processer og energier, åndens og sjælens kvaliteter og udvikling etc. Hierofanterne (ypperstepræsterne) fremførte mysterierne som dramaer i templerne, for at neofytterne skulle kunne fortolke den esoteriske betydning af de eksoteriske ritualer, og alt, hvad der skete under mysterierne, blev strengt hemmeligholdt. Andre mener, at esoterisk er det samme som ”okkult”. Okkult kommer af det latinske ”occultus”, og ordet betyder i virkeligheden blot ”skjult”, for ordet betegner det, der er skjult for sanserne. Desværre tror mange, at okkultisme er sort magi eller satanisme, men det er en misforståelse.

Indre og ydre

 

Esoterisme-hvad-er-det-02-Erik-Ansvang

Eksoterisk forskning fokuserer på det ydre (formen eller skallen).
Esoterisk forskning fokuserer på det indre (energien eller kvaliteten).

 

Ordet ”esoterisk” betyder simpelthen det ”indre” i modsætning til ”eksoterisk”, der betyder det ”ydre”. I de gamle kulturer benyttede man eksoteriske ritualer, der repræsenterede esoteriske processer. Esoterisk viden henviser til den indre, åndelige betydning, der ligger bag alle former og handlinger, og derfor er det korrekt, når åndsvidenskabelig symbolik kaldes esoterisk. Sand kundskab eller visdom er nemlig ikke noget, man kan tilegne sig på en akademisk måde ved bare at bruge hjernen. Esoterisk indsigt kan kun vindes gennem erfaring. Erfaring indebærer ikke at foretage sig noget fysisk, for erfaring er snarere en direkte kontakt mellem bevidstheden og en energitilstand.

 

Esoterisme-hvad-er-det-03-Erik-Ansvang

Dyb, dybere, dybest

 

Hvis man eksempelvis møder en god ven, der lige har lidt et smertefuldt tab, og hvis man oplever så stor medfølelse, at man er i stand til at føle, hvad vennen føler, får man en erfaring, der medfører, at man nu ved mere om karakteren af tab og den ledsagende smerte. Men hvis man er i stand til at opleve vennen på et endnu dybere niveau, vil man opnå den visdom, der udspringer af at kende det virkelige formål med tabet i dette menneskes liv. At få denne dybere oplevelse kræver evnen til at have en dybere og bevidst kontakt med sin sjæl eller sit højere selv.

 

Esoterisme-hvad-er-det-04-Erik-Ansvang

 

Hvis eksemplet føres endnu videre, kan man sige, at hvis man havde bevidst kontakt med menneskehedens sjæl, ville man være i stand til at opleve personens tab i lyset af alle de tab, som alle har lidt, og forstå den rolle, tab spiller med hensyn til ud­viklingen af menneskehedens intelligente og kærlige liv. Den visdom, der kunne udledes af en sådan oplevelse, ville være meget dyb.

Som det fremgår, kan det esoteriske ikke defineres på en enkel måde eller begrænses til snævre parametre. Det indre har mange niveauer, og man kan opleve mange lag af energitilstande.

Alt er energi

 

Esoterisme-hvad-er-det-05-Erik-AnsvangBag alle ydre fænomener findes en verden af energier. Det er energi, der kommer til udtryk som tanke, fø­lelse og fysisk stof. Alt, hvad der findes, udtrykker en eller anden form for ener­gi, som udspringer af den formløse energis oprindelige enkel­hed eller renhed. Af grunde, der overgår menneskets forstand, manife­sterer denne enkle energi sig i stadig mere komplekse tilstande. Mens den gør det, stiger den ned gennem mange stoflag, først formløse og senere formede. Når den er formet, opleves den med menneskets formnatur − legemer, hjerne, følelser og tænkeevne. Men man kan også opleve den, mens den endnu er formløs, nemlig med de formløse aspekter af den individuelle bevidsthed – det vil sige menneskets intuition, sjæl og ånd.

Hver nedtrapning af energi fra en højere (enklere og mere inklusiv) tilstand til en lavere (mere kompleks og eksklusiv) tilstand udgør en årsag, der skaber en virkning. Det er den højere energitilstand, der, i sin egenskab af årsag, er formålet og meningen med enhver lavere tilstand eller virkning. En aspirant eller discipel søger sandheden. Det siges igen og igen. Og sandheden er identisk med årsagen til menneskets eksistens. Hvis man ikke forholder sig til eller søger efter årsagen, vil man aldrig kunne erkende det højere formål eller den højere mening med noget som helst, og mindst af alt med sig selv.

Kvantitet og kvalitet

Det er årsagen, der repræsenterer kvalitet. Kvantitet er målet for ydre kendetegn som eksempelvis størrelse, fysiske træk, vægt etc. Kvalitet er udtryk for energien i formen. Det er som følge af oplevelsen af kvali­tet, at man kan fungere som bevidste årsager i stedet for ubevidste virk­ninger i livet.

Individualitet

 

Det, der gør et menneske til den, det er, er individualiteten. Normalt opfattes individualitet som personligheden (fysisk lege­me, hjerne, følelser og tanker). Men personligheden er blot det ydre eller eksoteriske udtryk for menneskets individualitet. Sjælen er det indre eller esoteriske udtryk for individualiteten, og fordi den er esoterisk, repræsenterer den en højere energitilstand og er derfor mere inklusiv, mere skabende og årsagsgivende og derfor mere virkelig og central for menneskets natur.

 

Esoterisme-hvad-er-det-06-Erik-Ansvang

 

Den vigtigste måde at forankre sjælens energier på er at indarbejde dem bevidst og udtrykke dem via tanker, følelser og handlinger i form af etik, moral og kvaliteter som f.eks. venlighed, medmenneskelighed, offer, disciplin, kærlighed, tilgivelse, tolerance, tålmodighed etc. − kort sagt, alle de kvaliteter, der afspejler det sande, det gode og det skønne og skaber en voksende enhed eller harmoni.

Esoterisme

Esoterisme indebærer en indsats for at leve i overensstem­melse med tilværelsens indre realiteter. Man må se ud over det kvantitative og opdage kvaliteten, som ligger latent i enhver form. Man må betragte den tilsyneladende meningsløshed, der ligger bag mange begivenheder og afdække meningen med dem. Man må indse, at bag alle menneskelige udtryk eller naturlige begivenheder ligger en ubetinget kærlighed. Hvis man gør det, bliver livet umådelig beriget og styret af det formål, der beliver hver årsag og virkning.

 

Esoterisme-hvad-er-det-07-Erik-Ansvang

 

En videnskab

Esoterisme er en videnskab. Der forskes i tilværelsens indre eller skjulte sider, og iagttagelserne er tilgængelig i åndsvidenskaben. Naturvidenskaben og åndsvidenskaben benytter principielt samme forskningsmetode. Begge videnskaber er empiriske – dvs. erfaringsbaserede, for naturvidenskaben er baseret på iagttagelse ved brug af sanserne − de fysiske sanser, mens åndsvidenskaben er baseret på iagttagelse ved brug af sanserne − de metafysiske sanser. Åndsvidenskaben kaldes også "den esoteriske lære", "den evige visdomslære", "den tidløse visdom" og lignende. Årsagen til betegnelsen "evig" og "tidløs" er, at åndsvidenskaben undersøger og beskriver de naturlove, der styrer livet i både makrokosmos og mikrokosmos, og disse love er uforanderlige.

 

Esoterisme-hvad-er-det-08-Erik-Ansvang