Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

MANGE GUDER? - TRE? - EN?
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Mange-guder-Tre-En-Erik-Ansvang

MANGE GUDER? - TRE? - EN? (7 af 7)


Universelle kræfter og kvaliteter blev i Egypten personificeret i ca. 900 guder. Men bag skabelsens triader og mangfoldighed var der kun DEN ENE.

MANGE GUDER? - TRE? - EN? (7 af 7)

Obelisker og kirketårne

 

Mange-guder-Tre-En-09-Erik-Ansvang

Egypterne placerede obelisker parvis foran templerne

 

På hver side af porten til et egyptisk tempel placerede man en obelisk − den ene lidt højere end den anden. Den højeste symboliserede ånden eller pluspolen, og den lidt mindre symboliserede stoffet eller minuspolen.

Når egypterne passerede mellem søjlerne − mellem ånd og stof − befandt de sig derfor i et spændingsfelt, der repræsenterede sjælen.

Samme idé blev overført til kristendommens store katedraler, hvor de to kirketårne rummede samme symbolik: ånd og stof og en sjæl, der træder ind i kirkerummet for at deltage i et ritual, der er dedikeret til sjælens udvikling.

 

Mange-guder-Tre-En-10-Erik-Ansvang

 

Inde i kirken sad mændene (pluspolen) i den ene side og kvinderne (minuspolen) i den anden. Mænd repræsenterede pluspolen − dvs. det aktive eller givende princip og kvinder minuspolen − dvs. det passive og modtagende. Åndelighed opstår i syntesen af det maskuline og feminine − det givende og det modtagende. Midtergangen, hvor dåben, konfirmationen, brylluppet, begravelsen eller andre kirkehandlinger blev udført, foregik derfor i et spændingsfelt, der repræsenterede sjælen.

 

Mange-guder-Tre-En-11-Erik-Ansvang

Den Danske Frimurerordens bygning på Blegdamsvej i København

 

Ved indgangen til frimurernes bygninger står der også to store søjler, og symbolikken er nøjagtig den samme. Og den stammer fra det gamle Egypten.

Gudekredsen var ikke alene grundlag for Egyptens religiøse system, men også for landets ledelse. Et visdomshierarki, der bestod af ypperstepræster og -præstinder, forsøgte bogstaveligt at bringe Himlen ned på Jorden ved at tilrettelægge alt efter de guddommelige principper. Og landets og templernes ledelse var en nøjagtig kopi af gudehierarkiet. Men det er en helt anden historie.

 

Mange-guder-Tre-En-12-Erik-Ansvang

Artikel-Mange-guder-Tre-En-Erik-Ansvang
Download-fil: MANGE GUDER? TRE? EN? - Erik Ansvang


Artikel-Mange-guder-Tre-En-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: MANGE GUDER? TRE? EN?