Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

OMSKÆRING
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Omskæring-Erik-Ansvang

OMSKÆRING (5 af 11)


Mange oplever omskæring (eller omskærelse) som både unødvendigt og skræmmende. Hvor går grænsen mellem barnets kropslige integritet og forældrenes rettigheder?

OMSKÆRING (5 af 11)

Hvor stammer traditionen fra?

 

Det er interessant at iagttage, at når fortalere for omskæring forsvarer det religiøse ritual, er de ikke i stand til at oplyse hvorfor, det er så vigtigt at foretage omskæringen. Man forsvarer sig udelukkende med henvisning til, at det er "et vigtigt religiøst ritual", eller det er "en ældgammel religiøs tradition" osv. – men aldrig hvorfor! At foretage sig noget, bare fordi man "altid" har gjort det, skaber ikke forståelse for en handling, hvor man skamferer sit eget barn. For de fleste er det en helt uforståelig handling at skære i sit eget barn. Det kræver mere logiske og overbevisende argumenter, end at man bare bevidstløs gentager: "Jamen, det er en tradition – det har man 'altid' gjort."

Det er desuden en misforståelse, hvis man tror, at et bestemt ritual altid har eksisteret. Alt har en begyndelse, men som regel er det mest interessante spørgsmål – HVORFOR – gået i glemmebogen i årtusindernes løb.

 

Omskæring-07-Erik-Ansvang

Relief i Ankhmabors grav i Sakkara (ca. 2400 f.Kr.) viser,
at de gamle egyptere foretog omskæring af voksne mænd

 

Ifølge Herodot[1] stammer omskæring fra det gamle Egypten. Men oprindeligt blev omskæring udelukkende tilbudt voksne mænd og udelukkende i forbindelse med mysterieskolernes indvielsesprocesser. Man meldte sig frivilligt til indvielse, og derfor skete omskæringen frivilligt. Og man omskar ikke drengebørn.

Fra Egypten havde Moses kendskab til omskæring, og ifølge Bibelen var det ham, der indførte omskæring af hele det israelitiske folk. I sin bogserie om Moses, oplyser forfatteren Ove von Spaeth[2], at ifølge rabbinerskrifterne havde folket – undtagen levitterne – under fire generationers ophold i Egypten ikke praktiseret omskæring. Bibelen oplyser også, at i Mellemøsten blev omskæring udført hos indviede personer, og den blev også udført på de første patriarker Abraham, Isak og Jakob.[3]

Men omskæring som et led i et indvielsesritual var kun udbredt hos egypterne, og et af Egyptens ældste hieroglyftegn fra 3.200 år f.Kr., forstiller en omskåret fallos. Omskæring udførte egypterne med en stenkniv, og det samme gjorde Moses, da han indførte ritualet hos israelitterne. Sigmund Freud (1856-1939) bekræfter, at det var Moses, der indførte den egyptiske skik med omskæring.

At det var en blodig affære antydes af, at også andre folkeslag – især kelterne – brugte misteltenen i forbindelse med omskærings-ritualer, for misteltenen var kendt for sin blodstandsende effekt.[4]

 

 

_________________________________

[1] Den græske historiker Herodot – 485-425 f.Kr.

[2] Ove von Spaeth: De Fortrængte Optegnelser, s. 51

[3] I "1. Mosebog" (17,11) kendes omskæring som et 'tegn', hebraisk oth, for Pagten.

[4] Ove von Spaeth: Den Hemmelige Religion.

_________________________________

Artikel-Omskæring-Erik-Ansvang
Download-fil: OMSKÆRING - Erik Ansvang


Artikel-Omskæring-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: OMSKÆRING