Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DET FEMTE ELEMENT
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Det-femte-element-Erik-Ansvang

DET FEMTE ELEMENT (7 af 12)


Den kosmiske orden er baseret på fem oprindelige elementer - ild, luft, vand og jord samt kvintessensen, der bogstaveligt betragtes som et element eller en femte egenskab.

DET FEMTE ELEMENT (7 af 12)

Kvintessens, æter og akasha

 

Det femte element – Aristoteles’ kvintessens, som var kendt af middelalderens alkymister, der fulgte hans lære – kaldte grækerne for "æter", og det svarer til "akasha" i hinduernes kosmologi.

 

Det-femte-element-09-Erik-Ansvang

 

I den egyptiske metafysik symboliseres det femte princip, der er kvintessensen af de øvrige fire, normalt med en skikkelse, som de fire er udgået fra, og som derfor hersker over deres aktiviteter. F.eks. hersker Ra (den himmelske sol) over den kosmiske aktivitet, der symboliseres af Shu, Tefnut, Nut og Geb. Horus eller Heru (den jordiske sol) ophøjer og forædler kræfterne i menneskekroppens fire organer gennem de funktioner, der symboliseres af hans fire "sønner": Amset, Duamutef, Qebsennuf og Hapi.

 

Det-femte-element-10-Erik-Ansvang

 

Firkantede figurer

Anvendelsen af en firkantet grafisk figur i meditationspraksis − mandalaen − har længe været en fjernøstlig finesse, der hjælper den mediterende med at fokusere psykisk energi. Nutidens psykologi bekræfter, at firkantede figurer virker stabiliserende på psyken. Og i den ceremonielle magi, der praktiseres i nutiden, udgør de firkantede former grundstrukturen i rituelle aktiviteter. Indvielsen af det rituelle rums fire fjerdedele − påkaldelse af de fire elementære kræfter – invokationsprocessens fire stadier − manifestationnadver – den firfoldige fordeling af energi etc. − er en del af en typisk spirituel praksis. I de esoteriske traditioner har kosmologi og symbolik ofte identiske koncepter, men brugen af den firfoldige symbolik, der stammer fra antikken, har ofte skabt meningsfulde virkninger.

 

Det-femte-element-11-Erik-Ansvang

 

Den opfattelse, at al fysisk manifestation grundlæggende er firfoldig og inkluderer manifestationens kilde, er tydelige i de gamle kulturers ceremonielle afbildninger af elementerne. De udgør reelt en samling af symboler, der er i overensstemmelse med det hermetisk-platoniske koncept om eksistensen af fem fysiske verdener.

Artikel-Det-femte-element-Erik-Ansvang
Download-fil: DET FEMTE ELEMENT - Erik Ansvang


Artikel-Det-femte-element-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: DET FEMTE ELEMENT