Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DET FEMTE ELEMENT
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Det-femte-element-Erik-Ansvang

DET FEMTE ELEMENT (6 af 12)


Den kosmiske orden er baseret på fem oprindelige elementer - ild, luft, vand og jord samt kvintessensen, der bogstaveligt betragtes som et element eller en femte egenskab.

DET FEMTE ELEMENT (6 af 12)

Fire fingre − fire elementer

 

Det-femte-element-16-Erik-Ansvang

Faraoens hænder symboliserer de fire elementer

 

Fire fingre − fire elementer

De gamle egyptere symboliserede de fem elementer på flere forskellige måder. Eksempelvis ser man relieffer, hvor begge faraoens hænder har fire fingre med nøjagtig samme længde. I andre relieffer er den ene hånd normal med fingre i forskellig længde, mens den anden vises med fire fingre med samme længde (som på billedet). De fire fingre med samme længde er symbol på de fire elementer, der fungerer i indbyrdes balance. Men hånden fungerer kun i kraft af det femte element eller den femte finger – tommelfingeren. De fire fingre fungerer på denne måde som symbol på personligheden, og tommelfingeren repræsenterede sjælen. Hånden med de fem fingre var derfor et symbol på det fuldkomne menneske, mens den normale hånd repræsenterede gennemsnitsmennesket. Det er årsagen til, at guder, gudinder og gudesønner altid vises med fire fingre med samme længde på begge hænder i reliefferne.

Stof eller energi?

Den hermetiske læres planetariske system – hvor der lægges vægt på de opadgående eller transformerende processer – skaber ofte forvirring, fordi der lægges vægt på elementernes stoflige orden, selvom de i virkeligheden symboliserer den energi og kraft, der bevæge sig ned i den fysiske verden.

Kraftens processer skaber en række forbindelser, der betragtes som den ceremonielle skala – et indre værktøj til at praktisere ceremoniel magi. Det er her, det hellenistiske system præsenterer Universets komponenter som ild, luft, vand og jord. Selvom denne model er en rest af den græsk-romerske tænkemåde, brugte egypterne en lignende firedeling i deres ceremonielle praksis – navnlig i tempel- og begravelsesritualer. Imidlertid blev de fire principper som regel personificeret som et gudepar (Neteru), der repræsenterede polariserede kræfter i fysisk balance omkring en fast fysisk form som f.eks. et tempel, en grav eller en sarkofag.

Artikel-Det-femte-element-Erik-Ansvang
Download-fil: DET FEMTE ELEMENT - Erik Ansvang


Artikel-Det-femte-element-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: DET FEMTE ELEMENT