Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

KREATIVITET - TRADITIONELT & SPIRITUELT - 7:7
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Kreativitet-Traditionelt-&-Spirituelt

KREATIVITET - TRADITIONELT & SPIRITUELT - 7:7 (7 af 13)


Meditation er ikke en abstrakt aktivitet, men består både af skabende eller kreativ aktivitet og af praktisk tjenestearbejde.

KREATIVITET - TRADITIONELT & SPIRITUELT - 7:7 (7 af 13)

Meditationsobjekter

 

Meditationsobjekter kaldes nøgleord, sædtanker, tankefrø etc. Nøgleordet, -sætningen, -billedet, -ideen eller hvad man nu vælger at anvende, er et koncentrationsobjekt, der skal hjælpe til at centrere bevidstheden på et bestemt emne. Nøgleordet skal ikke gentages om og om igen, for målet er ikke selvsuggestion. I denne form for meditation benyttes suggestionen aldrig, ganske enkelt fordi det er farligt at slå ”automatpiloten” til og lade tanken styres af mekaniske processer uden for den mediterendes kontrol. Nøgleordet skal heller ikke lulle tankesindet til ro. Det skal tværtimod stimulere det til aktivitet.

Hvad kan man bruge som meditationsobjekter? I princippet hvad som helst − både ydre konkrete og indre abstrakte. Det bedste vil naturligvis være at vælge meditationsobjekter, man har brug for at lære noget om, føler sig tiltrukket eller frastødt af, eller noget man spekulerer over. Som en hjælp kan man opdele meditationsobjekterne i tre primære grupper:

  1. Ord, sætninger, lyd og mantraer.
  2. Symboler, billeder eller genstande.
  3. Ideer, idealer eller begreber.

 

 

Kreativitet-Traditionelt-&-Spirituelt-07-09-Erik-Ansvang

 

Ord, sætninger og mantraer

Man mediterer på nøgleord, der skal hjælpe med at nå stadig dybere ind i de love og principper, som nøgleordene repræsenterer. Men naturligvis er det muligt at bruge andre ord, sætninger og mantraer. Ord og sætninger kan med fordel hentes fra den åndsvidenskabelige litteratur, som netop tilbyder informationer, der kan afdække livets gåder.

Men man kan også vælge ord og sætninger af filosofisk, psykologisk, religiøs eller videnskabelig art. Citater, læresætninger, digte og aforismer vil også være egnede objekter, ligesom mysterier, gåder og paradokser.

Endelig kan man meditere på mantraer. Men man skal aldrig benytte mantraer, man ikke kender betydningen af.

Symboler, billeder eller genstande Verden er fuld af symboler, tegninger, malerier, ikoner, mandalaer, yantraer, skulpturer, menneskeskabte genstande og naturens mangfoldige former og farver fra de største til de mindste. De er alle udtryk for en indre intention, og repræsenterer derfor et righoldigt udvalg til fordybelse.

Idéer, idealer eller begreber

Denne kategori er mere subtil. Her fokuseres der på abstraktioner, ideer, koncepter, idealer, værdier, principper, holdninger, motiver, paradigmer, normer, regler, planer, tal, formler etc. Det er navnlig disse meditationsobjekter, der kan løfte tankesindet til grænsen af dets formåen − men de er også de vanskeligste at arbejde med.

Den fuldendte koncentration og det forlængede koncentrationsstadie, som kaldes meditation på et objekt eller et nøgleord, glider over i en overgangsfase, som man i Østen kalder meditation uden objekt. Der er ikke tale om en tankeproces, for mentallegemets aktivitet er ophørt. Det er en periode, hvor tænkeevnen er stabiliseret og afventende. Og det er den nødvendige optakt til næste stadie − kontemplation.

Artikel-Kreativitet-Traditionelt-&-Spirituelt-07-Erik-Ansvang
Download-fil: KREATIVITET - TRADITIONELT & SPIRITUELT - 7:7 - Erik Ansvang


Artikel-Kreativitet-Traditionelt-&-Spirituelt-07-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: KREATIVITET - TRADITIONELT & SPIRITUELT - 7:7