Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

HVAD ER BEVIDSTHED?
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Hvad-er-bevidsthed-Esoterisk-visdom-og-åndsvidenskab

HVAD ER BEVIDSTHED? (8 af 10)


Universet er ikke en stor maskine, men en stor tanke, og der eksisterer naturligvis ikke tanker, uden at der er en bevidsthed, der har tænkt tankerne.

HVAD ER BEVIDSTHED? (8 af 10)

Bevidsthedsudvikling

 

Når man betragter bevidsthedsudviklingen i menneskets verden fra en åndsvidenskabelig synsvinkel, findes der tre primære stadier. Det første stadie, kan man kalde instinktiv bevidsthed. Instinktiv bevidsthed er styret af generne, og denne form for bevidsthed kommer til udtryk i naturrigerne under menneskeriget: Mineral-, plante- og dyreriget.

Mineralriget udtrykker sansning (f.eks. kemisk affinitet). I planteriget tilføjes en ny egenskab, nemlig evnen til at reagere på sansningen (eksempelvis reaktion på lys/mørke, varme/kulde osv.). Og i dyreriget tilføjes endnu en egenskab, for dyret er i stand til at vælge mellem sanseindtrykkene. Eksempelvis kan dyret vælge at flygte eller angribe i en truende situation. Men det karakteristiske ved de tre erkendelsesprocesser er, at de endnu er udifferentierede. Det betyder, at det erkendende væsen ikke er bevidst om sig selv og derfor heller ikke om forskellen mellem dets eget bevidsthedsindhold og de omgivelser, der fremkalder det. Det forstår ikke årsag og virkning.

Dyr − navnlig højere udviklede dyr som f.eks. katte eller hunde − viser flere mentale træk, en del hukommelse samt en vis grad af kombinationsevne, men de er ikke i stand til at opfatte en abstraktion som for eksempel tid. Årsagen er, at dyr ikke er individualiserede. Bevidsthedsmæssigt kan de ikke defineres som et individ, for det ville kræve, at de er bevidste om, at de er individuelle bevidsthedsenheder. De har ikke et "selv", som de kan projicere frem og tilbage i tiden.

En hund vil derfor aldrig opleve, at den ikke har tid, for den kan ikke i tankerne projicere sig frem i tiden til den situation, der skulle medføre, at den ikke har tilstrækkelig tid. Den lever nu og her og reagerer på de sanseimpulser (fysiske og følelsesmæssige), som den møder undervejs. Derfor kan en hund eksempelvis heller ikke kede sig − eller ærgre sig over tidligere fiaskoer.

 

Hvad-er-bevidsthed-11-af-Erik-Ansvang

Artikel-Hvad-er-bevidsthed-Bevidsthed-esoterisk-belyst-E-Ansvang
Download-fil: HVAD ER BEVIDSTHED - Erik Ansvang


Artikel-Hvad-er-bevidsthed-Bevidsthed-esoterisk-belyst-E-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: HVAD ER BEVIDSTHED