Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

HVAD ER BEVIDSTHED?
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Hvad-er-bevidsthed-Esoterisk-visdom-og-åndsvidenskab

HVAD ER BEVIDSTHED? (7 af 10)


Universet er ikke en stor maskine, men en stor tanke, og der eksisterer naturligvis ikke tanker, uden at der er en bevidsthed, der har tænkt tankerne.

HVAD ER BEVIDSTHED? (7 af 10)

Bevidstheden

 

Hvad-er-bevidsthed-09-af-Erik-Ansvang

 

"Selvet", som også kaldes ånden, og "ikke-selvet", der kaldes stoffet i åndsvidenskaben, er ikke genstand for interesse i denne artikel, for det, der interesserer, er resultatet af mødet mellem ånd og stof: Bevidstheden.

Bevidsthed kan sammenlignes med den før omtalte stav. Stavens to ender symboliserer subjekt og objekt – "selv" og "ikke-selv" – og hvem kan forestille sig en stav uden to ender? En stav med kun én ende ville ikke være en stav men blot et punkt. Konklusionen er, at den stoflige verden er fuldstændig ukendt for mennesket. Denne oplysning er i direkte modsætning til naturvidenskabens opfattelse. Det skyldes, at forskerne har et materialistisk syn på verden, for de påstår, at verden udelukkende består af stof og former, som fungerer i et samspil, der styres af stoffets egne såkaldte mekaniske love. Det materialistiske verdensbillede er intet andet end en teori, for menneskets kontakt med den ydre verden er subjektiv, og den er begrænset til de billeder, der skabes i bevidstheden. Når man ønsker at forstå, hvad bevidsthed er, har de såkaldte "objektive" eller naturvidenskabelige forestillinger om denne ydre stoflige verden kun begrænset betydning.

Atomer eller molekyler bør studeres i relation til bevidsthed som enheder eller centre i en bevidsthed − dvs. som tanker eller andre sindstilstande. Hvis man ser dem som enheder af "dødt stof" i en stoflig verden uden intelligens, er de meningsløse.

 

Man er selv iagttageren

 

Men hverken stoffet eller menneskets sjæl fungerer uafhængig af en opfattelses- eller bevidsthedsproces. Man er som menneske bevidst om en indre identitet, som åndsvidenskaben kalder en sjæl, et "jeg", et "ego" eller et "selv". Dette "selv" kan kun erkendes i relation til det, man ikke er. Man kan ikke iagttage "selvet", for det er "selvet", der iagttager. Det er ikke engang muligt at forestille sig "selvet", for hvis man forsøger det, er det en tanke, man beskæftiger sig med − det vil sige et billede i bevidstheden. Og dette billede har man selv skabt ligesom alle andre tanker. Alle tanker er skabt i mentalt stof, der er samlet til det billede, man oplever. Tanker er derfor former, og åndsvidenskaben betegner da også tanker som tankeformer.

Da man ikke er i stand til at iagttage "selvet", er det heller ikke muligt at beskrive det. Hvis man stiller sig spørgsmålet: "Hvem er du", beskriver man i stedet sine forskellige egenskaber: Køn, alder, udseende, uddannelse, job, nationalitet, holdninger osv. Det er alt sammen noget, som man ikke er, for det hele stammer fra den ydre verden. Man gør det samme, som når man skal beskrive et hul i en genstand − f.eks. i et rødmalet stykke træ. Man siger, at hullet er rødt, men det er træet, der har denne farve − ikke hullet. Derefter siger man måske, at der er et sort hul i det røde træ, men det er hullets baggrund inde i træstykket, der er sort − ikke selve hullet. Herefter påstår man måske, at hullet er rundt, men det er trækanten, der er rund − ikke hullet. Problemet er, at hullet er et tomrum. Det er ingenting, og dette ingenting befinder sig i en stofform. Derfor forsøger man at beskrive hullet ved hjælp af alt det, som det ikke er.

 

Hvad-er-bevidsthed-10-af-Erik-Ansvang

Artikel-Hvad-er-bevidsthed-Bevidsthed-esoterisk-belyst-E-Ansvang
Download-fil: HVAD ER BEVIDSTHED - Erik Ansvang


Artikel-Hvad-er-bevidsthed-Bevidsthed-esoterisk-belyst-E-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: HVAD ER BEVIDSTHED