Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

STJERNETRADITION FRA EN GÅDEFULD FORTID
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Stjernetradition-fra-en-gådefuld-fortid

STJERNETRADITION FRA EN GÅDEFULD FORTID (2 af 8)


Engang eksisterede der en verdensomspændende astro-mytologisk lære baseret på fælles ideer i et kosmologisk system.

STJERNETRADITION FRA EN GÅDEFULD FORTID (2 af 8)

Templerne og stjernerne

 

At forbinde stjerne med templer og helleigester er en ældgammel praksis. Eksempelvis er der i Lascaux-grotterne i Frankrig fundet 15.000-årige optegnelser om Plejadernes stjerner og Månen − og selve stedet var ikke brugt til beboelse, men var et kultsted. Plejadernes stjernehob har konstant gennem tiderne haft en særlig vigtig rolle i religiøs henseende - foruden som astronomisk orienteringssted på himlen samt til kalenderberegning.

Nogle af de egyptiske templer blev konstrueret til at kunne afspejle, at himlens klareste stjerne Sirius, der hvert år om sommeren − efter at have været usynlig i en periode af 70 dage − stod op igen (heliakalsk opgang) nu sammen med Solen. Herved ville lyset løbe gennem templets hovedkorridor og nå helt frem til alteret inde i templets inderste helligdom.

Bl.a. var indretningen på den måde i Denderahs Isis-tempel kopieret fra ældre templer. Når alteret modtog dets lys, blev Sirius anset for transformeret til Sothis (egyptisk Sobdet), navnet for Sirius som stjernegud. Denne var en særlig udgave af den største gudinde, Isis.

Fra samme ide var lignende princip allerede udviklet i førnævnte Hatshepsuts Hathor-tempel i Deir el-Bahari nær Luxor. Templets akse blev anlagt efter vintersolhvervslinjen og kunne også modtage lyset fra Plejadernes − i mytologien syv − stjerner. Det blev opfattet på den måde, at dette lys blev transformeret inde i templet til at være den egyptiske himmelgudinde Hathors syv kvindelige dommere, der dømmer menneskene.

 

Stjernetradition-fra-en-gådefuld-fortid-03

 

På samme måde senere i de græske templer − for eksempel også selve Parthenon, der blev konstrueret med retningen til Plejadestjernerne. Når templerne således var orienterede i det geografiske plan til at modtage sådanne lys i det inderste hellige rum, blev dette lys omtalt symbolsk som værende ”transformeret til syv kvinder”, nemlig ”De syv søstre”, Plejaderne.

Artikel-Stjernetradition-fra-en-gådefuld-fortid
Download-fil: STJERNETRADITION FRA EN GÅDEFULD FORTID - Ove von Spaeth


Artikel-Stjernetradition-fra-en-gådefuld-fortid
Læsefil med vendbare sider: STJERNETRADITION FRA EN GÅDEFULD FORTID