Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

TEMPELRIDDERNE OG MOSES SKJULTE SKAT
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Tempelridderne-og-Moses-skat-Ove-von-Spaeth

TEMPELRIDDERNE OG MOSES SKJULTE SKAT (8 af 13)


I Europa og i Mellemøsten skulle Moses have efterladt sig skjulte egyptiske skatte, som tempelridderne ledte efter.

TEMPELRIDDERNE OG MOSES SKJULTE SKAT (8 af 13)

Petra

 

Tempelridderne-og-Moses-skat-13-Ove-von-Spaeth

T.v.: Petras tempel Kazneh i græsk-romersk stil,
hugget direkte ind i klipperne,
her set fra den smalle adgangssti gennem bjergene.
Også arabiske legender taler om Moses’ skjulte skat,
men lader dette langt senere tempel være gemmestedet.
T.h.: Fra selve Kezneh ses adgangsstien til Petra.

 

Kontroversielt spor − Moses residerede i Petra

Af Bibelens Moses-beretning ("4. Mosebog 20,22) fremgår det, at Moses og israelitterne også nåede til bjerget Hor, 1.336 m højt, på arabisk kaldet Djebel Haroun, ’Ahrons bjerg’. Videre oplyses det, at Ahron senere døde og blev begravet her:

 

"… ved grænsen til landet Edom …"

 

− dvs. det land, som edomitternes konge nægtede israelitterne at drage igennem − ad den såkaldte "Kongevejen". Oldtidsforfatteren Josefus angiver i "Antiquitates" (4,82-83), at bjerget Hor (Djebel Haroun) er beliggende i kort afstand − her ca. 5 km − fra den skjulte (dal med den senere) bjergby Petra, hvor grænsen til Edom var. I perioder har edomitternes område også omfattet Petra.

En tidlig tradition − der stadig er stærk hos lokale arabere − forbinder Moses med Petra. Tæt ved dette velegnede opholdssted løber en ørkenbæk eller regnflod, en wadi, regnflodsbækken, der er opkaldt efter ham, Wadi Musa. Det var almindeligt før nogen turistindustri senere i antikken, at når et sted var opkaldt efter en person, mente man, at personen engang reelt at have haft tilknytning til stedet. I Petra var der rigelig plads til Moses og hans folk. I selve byen i dalens ene ende boede på et tidspunkt senere hen 25.000 borgere.

Tempelridderne-og-Moses-skat-14-Ove-von-SpaethDerfor må det antages, at Moses med israelitterne tog ophold i Petra, der er perfekt til formålet ved at være uindtagelig: Placeret i en helt lukket klippedal. Stedet har kun adgang via en cirka to kilometer lang kløft, som er let at forsvare, idet den er ekstrem smal, ikke over 1,5 m, og med høje lodrette bjergvægge. Inde i Petras flere kilometer lange dal er der vand til kvæget i to (dog periodiske) småfloder: Hermed opfyldtes vand og fouragering som altafgørende krav for at kunne lejre en større hær. Desuden er der på et meget tidligt tidspunkt indhugget en vandtransportrende, der ikke bemærkes med det samme, fordi den er placeret et stykke oppe i klippevæggen i den smalle sti, der fører ind til byen-

Billedet: Den finske bibliotekar og forsker, Juvelius, der deltog i Parker-ekspeditionen i 1909-1911, tegnede i Petra denne skitse over områdets spændende steder, der skulle undersøges.[1]

Moses’ og israelitternes ophold i Petra som en hovedbase, valgt ud fra samme strategiske mønster som både Sinai-dalen og senest Nebo-basen, var etableret i længere perioder inden for de 38 år. "5. Mosebog" omtaler (2,1-14) kun 18 lejrpladser til alle disse år, samt at de gang på gang − og indtil de alle drog til den ny base på Nebo lige før invasionen − boede i Kadesh-barnea, hvis lokalitet aldrig er fundet eller bevist!

 

 

_________________________________

[1] Gengivet med tilladelse fra Erling Haagensens bog Tempelherrernes skat (Bogan 2000) − illustrationen tilhører forfatterens kopisamling af Juvelius’ papirer.

_________________________________

Artikel-Tempelridderne-og-Moses-skat-Ove-von-Spaeth
Download-fil: TEMPELRIDDERNE OG MOSES SKJULTE SKAT - Ove von Spaeth


Artikel-Tempelridderne-og-Moses-skat-Ove-von-Spaeth
Læsefil med vendbare sider: TEMPELRIDDERNE OG MOSES SKJULTE SKAT