Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Medu-Neter-Erik-Ansvang

MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER (6 af 7)


I Egyptens historie henvises der overalt til skrivekunsten som visdomslæren, der afslører en grundlæggende praksis og samtidig en ophøjet filosofi.

MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER (6 af 7)

Skriften på væggen

 

Medu-Neter-07-Erik-Ansvang

 

Opretholdelse af traditionen og en kongelig persons association med traditionen ses overalt i det gamle Egyptens skrifter og relieffer. Reliefferne på tempelvæggene forbinder ofte det kongelige image med en forfader i beskrivelsen af rollen som den, der handler i overensstemmelse med den kosmiske orden. Det har fået nogle egyptologer til at beskylde faraoerne for tyveri af forgængernes præstationer.

I Luxor-templet og i Ramesseum på Vestbredden i Luxor afbildes Ramses II på templernes pyloner som helten i kampen ved Kadesh – en beretning med både historisk og allegorisk indhold i overensstemmelse med egypternes syn på Maat.

Bekæmpelsen af det onde blev symboliseret af Horus, søn af Osiris, som hævnede mordet på sin fader, begået af Osiris' broder Seth. Horus genvandt tronen og genoprettede orden i Egypten efter en lang række kampe, og faraoen indtog rollen som ondskabens overmand.

Mysteriespil

Medu-Neter-08-Erik-AnsvangDen kongelige opgave med skabelse af universel balance er også afbildet i Edfu-templet, som er dedikeret til falkeguden Horus – et symbol på sjælen. Inskriptioner i templet beskriver et helligt drama og en årlig fest, som havde til formål at forny templets kraft. Faraoen påtog sig rollen som Horus, og dronningen udfyldte rollen som Isis, den sørgende enke, der ledte efter resterne af sin myrdede ægtefælle. Hovedparten af mysteriespillet blev opført ved templets hellige sø, hvor reliefferne viser Horus, der harpunerer Seth, som i mysteriedramaet antager skikkelse af en krokodille og en flodhest.

Efter at have overvundet sin modpart genopretter Horus foreningen af de to lande, og krones med dobbeltkronen for Øvre- og Nedre-Egypten.

Øvre-Egypten (den sydlige del af landet) var desuden symbol på menneskets lavere principper – personligheden eller de lavere chakraer. Nedre-Egypten (den nordlige del) symboliserede sjæl og ånd eller menneskets højere principper og højere chakraer. Og denne grundlæggende symbolik var budskabet i mysteriespillet. Her blev man præsenteret for kampen mellem menneskets højere og lavere natur og sjælens sejr over personligheden.

Artikel-Medu-Neter-Erik-Ansvang
Download-fil: MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER - Erik Ansvang


Artikel-Medu-Neter-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER