Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Medu-Neter-Erik-Ansvang

MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER (4 af 7)


I Egyptens historie henvises der overalt til skrivekunsten som visdomslæren, der afslører en grundlæggende praksis og samtidig en ophøjet filosofi.

MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER (4 af 7)

Visdomslæren

 

Medu-Neter-04-Erik-Ansvang

 

I Egyptens historie henvises der kollektivt til skrivekunsten som didaktisk (belærende) eller som "visdomslæren", der afslører en grundlæggende praksis og samtidig ophøjet filosofi. De vigtigste skrifter stammer fra Gamle Rige, og det primære løfte var "evig ungdom" eller "livskraft", som blev opnået ved hjælp af fornuftige leveregler og gode råd om moral og loyalitet, ærlighed og flid.

Visdomslæren blev kommunikeret i ikke-religiøs form, men at dens oprindelse og udformning stammede fra "Livets hus" – templet – er indiskutabelt. Den var tilgængelig for enhver, og den var tydeligvis det primære undervisningsmateriale til udvikling af skrive-, tegne- og reliefkunst. Mange af disse værker blev reproduceret gennem lange historiske perioder.

Ptahhoteps instruktioner

Ptahhoteps instruktioner fra 5. dynasti blev anset for at være rådgivning på et meget højt niveau, som eksempelvis blev benyttet til uddannelse af de kongelige og skriverne. Emnerne i disse skrifter og i andre af samme type omhandlede udviklingen af respekt, ære, retfærdighed og god adfærd.

 

"Vær ikke stolt af din viden, søg råd fra både den uvidende og den víse. For kunstens grænser kan du aldrig nå, og ingen kunstner har fuldkomne evner."

 

Bortset fra remser med anvisninger havde man fortællere til at formidle moralske standarder − eksempelvis fortællinger som "Historien om den veltalende bonde", der er en beretning om en fattig bondes forsøg på at undgå at blive idømt erstatning til en uretfærdig og grådig jordbesidder. Historien beskriver en standard for integritet og social ansvarlighed uafhængig af sociale klasseforskelle.

Artikel-Medu-Neter-Erik-Ansvang
Download-fil: MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER - Erik Ansvang


Artikel-Medu-Neter-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER