Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Medu-Neter-Erik-Ansvang

MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER (3 af 7)


I Egyptens historie henvises der overalt til skrivekunsten som visdomslæren, der afslører en grundlæggende praksis og samtidig en ophøjet filosofi.

MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER (3 af 7)

Andet og tredje

kommunikationsniveau

 

Medu-Neter-03-Erik-AnsvangAndet kommunikationsniveau

Ligesom i de fleste sprog havde de gamle egyptere forskellige ord, der lyder ens, men hieroglyfferne gør deres mening klar, og afslører dermed et andet kommunikationsniveau: Idéer. Disse tegn findes i hundredvis, og de kaldes "determinative" (bestemmende), for de oplyser ordets nøjagtige idé, og resultatet er en terminologi med en helt anden betydning end et andet ord, der udtales på samme måde.

Tredje kommunikationsniveau

Hieroglyfskriftens tredje niveau giver ordet et symbolsk indhold, og gør det til et idéogram (et skrifttegn, der udtrykker et helt begreb). I dette tilfælde udvælges særlige skrifttegn, som sammen antyder idéernes overordnede betydning eller en overordnet funktion. Tegnenes helhed skaber en spontan forestilling, og giver et indtryk af idéen.

Ove von Spaeth skriver:

"Egypternes læsning af hieroglyffer var som at læse en rebus, der var sammensat af forskellige billedtegn, som i princippet fungerede ved en kombination af både lyd og betydning – med tegn, der har tre funktioner:

 

1. Hieroglyftegn med emne og udtale i ét angiver både lyd og en betydning, der er lig med det, som tegnets billede forestiller.

 

2. Hieroglyftegn, hvor der alene bruges lyden af det ord eller navn for den genstand, som tegnets billede viser. Dvs. "lydtegn", der udtrykker stavelser eller hele småord, der kunne udtales, men hvor selve billedets betydning er udeladt.

 

3. Hieroglyftegn, der er stumme men ikke udtales, og som alene angiver en betydning, hvor tegnets billede viser, peger på emnet/meningen/genstanden –. Dvs. det er meningsbærende (“determinative”) tyde-tegn, uden lyd, men de fuldstændiggør de skrevne fonetiske ord.

 

På Hatshepsuts og dermed på Moses’ tid blev det almindeligt at lade hieroglyffer danne specielt konstruerede rebuskoder − ofte til hemmeligt brug."

Artikel-Medu-Neter-Erik-Ansvang
Download-fil: MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER - Erik Ansvang


Artikel-Medu-Neter-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: MEDU NETER - EGYPTENS HELLIGE SKRIFTER