Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

DEN HELLIGE RESONANS
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Den-hellige-resonans-Erik-Ansvang

DEN HELLIGE RESONANS (4 af 9)


I begyndelsen var Ordet. Mange tror, at dette udsagn tilhører jøderne og de kristne. Sandheden er, at det er kopieret fra den egyptiske mysterielære.

DEN HELLIGE RESONANS (4 af 9)

Universets arkitekt og bygmester

 

Den-hellige-resonans-05-Erik-AnsvangAtums guddommelige hensigt med skabelsen skulle omsættes til en guddommelig plan, og egypterne valgte skaberguden Ptah, som skulle symbolisere evnen til at skabe Universet tankeform. Man kaldte ham derfor "Universets arkitekt". Ptah (billedet tv.) blev af ypperstepræsterne erklæret for "den højeste bevidsthed" – eller "ren bevidsthed". Derfor vises Ptah med mumificeret krop. Symbolikken er indlysende − kroppen er død og fikseret, og kun hovedet eller bevidstheden er levende og aktiv. Præsterne understregede gudens funktion ved at sige, at Ptah er "gudernes hjerte og tunge".

I det gamle Egypten var ordet "hjerte" identisk med "bevidsthed". Ptah var "gudernes tunge", for det var Ptah, der udtalte det skabende ord på Atums vegne. Men glem ikke, at Ptah var en del af Atum − et kraftaspekt af Atum, som repræsenterede syntesen eller triaden. Hvis Universet er alt det, der er, og alt det der er, er udgået fra Ptahs bevidsthed, må konklusionen være, at Ptahs bevidsthed rummer alt, hvad der kan erkendes. Derfor var Ptah desuden "den absolutte sandhed" om Universet og Gud.

I en anden skabelseslegende lader de gamle egyptere visdomsguden Tehuti eller Djehuti (Thoth) intonere det skabende ord, netop fordi han repræsenterer al den visdom, der findes i Universet.

Skabelsesprocessen begynder nu at tage form. Atum repræsenterede hensigten, viljen og kraften bag Universet. Ptah gav udtryk for Atums vilje ved at skabe en gigantiske tankeform (en slags støbeform for Universet). Intoneringen af Ordet (vibrationerne) omdannede energi til stof. De forskellige lydfrekvenser opdelte stoffet i forskellige svingningshastigheder, og dermed opstod bevidstheds- og eksistensplanerne. Den guddommelige tanke og hensigt fik dermed form.

Den-hellige-resonans-06-Erik-AnsvangI skabelsesberetningen er skabelsen blevet foretaget af en bygherre (Atum) og en arkitekt (Ptah), men hverken bygherrens intention om at bygge eller arkitektens tegning over planerne, resulterer i et bygningsværk. Hvem opfører selve bygningen? De gamle egyptere symboliserede dette aspekt med vædderguden Khnum (billedet th.). Det var Khnum, der blev "håndværksmesteren". Det var Khnum, der udførte bygherrens plan ved at omsætte arkitektens tanketegning til det bygningsværk eller det kosmiske tempel, der kaldes Universet. Derfor siger de gamle egyptere, at Khnum er "den, der giver ånden form og liv." Det var imidlertid ikke Khnum selv, der opførte Universets tempelbygning. Ligesom Ptah repræsenterede han et aspekt af Atum, som i sagens natur var usynlig. Khnum symboliserede den kraft, der kunne danne det stof og de former, som Universets tempel er bygget af.

Denne triade af skaberguder − eller den treenige Gud − repræsenterede ånden eller den maskuline pluspol. Khnum var kraften, der aktiverede stoffet eller den feminine minuspol. Selve Universet blev derfor symboliseret af gudinder, og derfor havde skaberguden Khnum tre hustruer: Anuket, Selkit og Neith, som udgjorde stoffets feminine triade. De gamle egypteres forestilling om stof og former svarer til åndsvidenskabens devarige.

Artikel-Den-hellige-resonans-Erik-Ansvang
Download-fil: DEN HELLIGE RESONANS - Erik Ansvang


Artikel-Den-hellige-resonans-Erik-Ansvang
Læsefil med vendbare sider: DEN HELLIGE RESONANS