Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

GLOBALISERING - Ja - men nedefra - demokratisk
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Globalisering-Johan-Galtung

GLOBALISERING - Ja - men nedefra - demokratisk (6 af 6)


En legitim globalisering mobiliserer begge køn, alle generationer, klasser, nationer og stater til i fællesskab at arbejde for et menneskeværdigt liv for alle.

GLOBALISERING - Ja - men nedefra - demokratisk (6 af 6)

Solidaritet

 

Globalisering-06-Johan-Galtung

 

En måde, hvorpå man kan uddanne sig selv, er i husholdninger (oikos), hvor 3-4 generationer lever tæt sammen, og hvor man har andre generationer så tæt inde på livet, at solidaritet bliver en dagligdags nødvendighed. Solidaritet må også gælde bagud – til forældre og bedsteforældre – noget man ofte glemmer, når vægten lægges så ensidigt på fremtidsrettet solidaritet, at ældre deponeres på alderdomshjem mod deres vilje.

En anden metode er at ændre magtbalancen i samfundet og i verdenssamfundet til fordel for grupper, der er kendt for deres visdom i betydningen af at have et større helhedssyn, mere global orientering, større respekt for menneskelige grundbehov og et længere tidsperspektiv. Dette peger i retning af ældre og af kvinder. Kvinder er i dag på vej ind i magtpositioner, mens den ældre generation af mænd er på vej ud. Den første tendens skal opmuntres, og den anden tendens må klares.

Den metafysiske begrundelse

Massive uddannelseskampagner og mobilisering af religiøse organisationer, som er bærere af solidaritet i et evighedsperspektiv, skal også med. Man kommer ikke uden om, at bæredygtighed trænger til en metafysisk begrundelse. Kortsigtede egoistiske cost-benefit-analyser (forholdet mellem kostpris og profit) fører til hensynsløshed, fordi bytteforholdet mellem generationer er så skævt: Kommende generationer kan ikke gøre noget for os, men vi kan bestemme over deres væren, ikke-væren og velvære.

Det er muligt. Men der er allerede antydet en metafysik. Den positive grænseoverskridelse mellem den nuværende generation og de(n) kommende, ligger i et grænseoverskridende begreb: Menneskeheden. Det er ikke sandt, at den kommende generation ikke gør noget for den nuværende. Den nuværende giver den kommende erfaring. Ved at tage imod, gør de den nuværende til givere. Prøv at give julegaver uden modtagere, og man vil bedre kunne se menneskeheden som en gensidighedens organisme, der strækker sig over tid.

 

Mennesker har behov for hinanden i fortid-nutid-fremtid.

 

 

Globalisering-07-Johan-Galtung

 

 

_________________________________

Kilde: Bogen Both-and (i norsk udgave: Både-og)
ISBN 82-489-0337-0 (norsk udgave)
Kagge Forlag - www.kagge.no

_________________________________

Globalisering-08-Johan-GaltungØnsker du at læse mere om professor Johan Galtung og hans fredsarbejde, kan det anbefales, at du besøger TRANSCENDS hjemmeside: www.transcend.org

TRANSCEND: A Peace and Development Network.
A PHILOSOPHY OF PEACE - AND ONE WAY OF ENACTING IT.

_________________________________

Artikel-Globalisering-Johan-Galtung
Download-fil: GLOBALISERING - Johan Galtung


Artikel-Globalisering-Johan-Galtung
Læsefil med vendbare sider: GLOBALISERING