Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

GLOBALISERING - Ja - men nedefra - demokratisk
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Globalisering-Johan-Galtung

GLOBALISERING - Ja - men nedefra - demokratisk (5 af 6)


En legitim globalisering mobiliserer begge køn, alle generationer, klasser, nationer og stater til i fællesskab at arbejde for et menneskeværdigt liv for alle.

GLOBALISERING - Ja - men nedefra - demokratisk (5 af 6)

Bæredygtighed

 

Globalisering-05-Johan-Galtung

 

Begrebet bæredygtighed peger i retning af noget, der er større end økonomi og økologi – noget langt større. Det drejer sig om, at man til kommende generationer kan levere en verden med sundt miljø, med mangfoldighed og samspil, med mennesker, der er mindre påvirket af vold og mindre styret af ønsket om at herske gennem vold, med konflikter, der er forløst, så de kan håndteres ikke-voldeligt og kreativt, og som ikke er blokeret af uigenkaldelige beslutninger, og med kulturer i hele verden, der fremmer lignende budskaber. Forsøg på forsoning er uhyre vigtig i denne sammenhæng.

Men det, der foregår, er øget forurening og tømning af ressourcer − og at volden øges. Den visdom, man håndterer konflikter med, synes at aftage, og at kulturer, som modvirker alt dette, går til grunde. Byrden af uløste problemer, der skubbes over på kommende generationer, øges – med én undtagelse: Bedre materiel levestandard for verdens overklasse. Prognosen er øget vold, masseudvandring til tyndt beboede områ­der, og de fire plager fra Åbenbaringen (6,1-7): Erobring, krig, hungersnød og pest.

Konsekvenserne

Hvad er straffen for en generations egoisme og mangel på solidaritet med kommende generationer og med for kortsigtede perspektiver, der blokerer kommende generationers velfærd?

Det, som rådet for amerikanske indianere siger: ”Tænk på konsekvenserne af dine handlinger for de kommende syv generationer”, er klog tænkning, og det er i slægt med det, der i dag kaldes fremtidsstudier. Men her tales der om perspektiver, der rækker længere frem end den korte tidshorisont, som de fleste af denne type studier opererer med. Og denne type studier kan også blive et påskud til hensynsløshed, fordi man finder en bæredygtighed, der får mennesket til at tro, at verden er stærk nok til en ekstra omgang. For at være på den sikre side må indsigt i morgendagen efterhånden knyttes sammen med solidaritet og samhørighed.

Artikel-Globalisering-Johan-Galtung
Download-fil: GLOBALISERING - Johan Galtung


Artikel-Globalisering-Johan-Galtung
Læsefil med vendbare sider: GLOBALISERING