Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

IKKE HVEM, MEN HVORFOR
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Ikke-hvem-men-hvorfor-Johan-Galtung

IKKE HVEM, MEN HVORFOR (6 af 14)


De Forenede Stater i konflikt. Hvad ligger der til grund for konflikterne? Hvilken dialog kan man etablere? Hvilke mulige løsninger eller transformationer findes der?

IKKE HVEM, MEN HVORFOR (6 af 14)

Afghanistan er afghanernes land

 

Ikke-hvem-men-hvorfor-08-Johan-Galtung

Poster - Kort-over-Afghanistan

Kortet kan forstørres ved at klikke på linket herover

 

Det fører til …

3) Afghanistan er afghanernes land

Og det betyder stop for indblanding. Indblanding fra eksterne magter. Det begyndte i 1842, og det er fortsat lige siden. Disse magter betegner kynisk situationen for "det store spil". Afghanerne er dødtrætte, og gør oprør mod det. Det betyder ikke, at nogle af dem ikke kan købes, men der er ingen tvivl om, at det drejer sig om en lille minoritet, og at majoriteten hos Afghanistans befolkning ønsker, at Afghanistan er for afghanerne.

Det fører til …

4) I det lange løb ønsker de samarbejde

De ønsker samarbejde med de omkringliggende islamiske lande. Men det må ske som en form for forbund – en slags fællesskab. Med andre ord et centralt asiatisk fællesskab. Det kunne bestå af Tajikistan, Usbekistan, Turkmenistan, Kasakhstan og Kyrgyzstan – altså fem centralasiatiske tidligere sovjetrepublikker. Det involverer Iran, Pakistan og en del af Kashmir. Det vil tage tid, og tiden er endnu ikke moden. Det vil tage lang tid.

 

Ikke-hvem-men-hvorfor-09-Johan-Galtung

FN's Sikkerhedsråd

 

5) De ønsker forbindelse med omverdenen

− men de anerkender ikke FN's Sikkerhedsråd af den simple grund, at alt for mange folkeslag desværre ikke er repræsenteret. FN's Sikkerhedsråd har et overhus, hvor fem magter har vetoret – fire af disse magter er kristne og en er konfucianer … og til tider konfus. De fire er det protestantiske USA, det anglikanske England, det katolske Frankrig og det ortodokse Rusland. Måske skulle man selv overveje, hvor seriøst man selv ville opfatte et sikkerhedsråd bestående af fire muslimske land og et konfuciansk – som til tider er konfust. De ville sandsynligvis ikke blive tage særlig alvorligt. Der er 56 medlemmer af "Organization of the Islamic Conference". De negligeres alle af Sikkerhedsrådet. Det er en uholdbar situation! Mange af Sikkerhedsrådets vedtagne resolutioner er rettet mod muslimske lande. Der er ikke en eneste imod den jødiske stat og ganske få rettet imod kristne lande. Det medfører ikke, at de islamiske lande ikke ønsker at være med i et eller andet sikkerhedsarrangement, og den idé der ofte omtales, er en organisation for sikkerhed og samarbejde for Asien og Stillehavet – en regional organisation i stil med Europas OSCE. Rusland skulle naturligvis være medlem. USA og Canada skulle ikke være medlemmer, for de er medlemmer af OSCE. Disse tiltag kan revideres. En organisation for sikkerhed og samarbejde på det amerikanske kontinent vil naturligvis have USA og Canada som medlemmer.

Når det er sagt, skal der reflekteres over en uges mægling med 100 afghanere, der næsten gav et konsensusudbytte. Og man kan ikke alvorlig nok udfordre folk til at komme med noget bedre. De var navnlig vrede over én ting hos mæglerne, der alene kontaktede folk på højeste plan: Hvad med kongen – hvad med Mohammed Shah? Han kunne være et symbol, der introducerede Loya Jirga (den store rådssamling, der navnlig består af sheiker), men ikke hvis han betragtes som en USA's marionetdukke. Fordi han i tiltagende grad ses som en USA-marionet, er det sandsynligvis problematisk.

Nu er der sagt en del om Arabien – to punkter om Irak, et punkt om Iran og et punkt om Afghanistan.

Derefter drejer det sig om …

Artikel-Ikke-hvem-men-hvorfor-Johan-Galtung
Download-fil: IKKE HVEM, MEN HVORFOR - Johan Galtung


Artikel-Ikke-hvem-men-hvorfor-Johan-Galtung
Læsefil med vendbare sider: IKKE HVEM, MEN HVORFOR