Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

IKKE HVEM, MEN HVORFOR
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Ikke-hvem-men-hvorfor-Johan-Galtung

IKKE HVEM, MEN HVORFOR (5 af 14)


De Forenede Stater i konflikt. Hvad ligger der til grund for konflikterne? Hvilken dialog kan man etablere? Hvilke mulige løsninger eller transformationer findes der?

IKKE HVEM, MEN HVORFOR (5 af 14)

Afghanistan og taleban

 

Ikke-hvem-men-hvorfor-07-Johan-Galtung

Taleban

 

Hvad angår Afghanistan skal der – på grundlag af TRANSCEND's erfaring med mægling i Afghanistan – foreslås følgende:

1) En bred koalitionsregering med talebaner – ikke uden

100% talebanere er uacceptabelt. 0% talebanere er også uacceptabelt. Der er mange procenter mellem 0 og 100, der kan anbefales. For at være helt præcis er der 99, så der er nok at vælge imellem. Hvorfor ikke 0%? Fordi taleban har stor opbakning i Afghanistan. Deres "omsorg" blev faktisk værdsat. De indførte forbud mod at dyrke opium. De havde væltet et regime, der var endnu mere hadet – mujahideenerne – som er kernen i "Den Nordlige Alliance". Det er temmelig vigtigt!!! Religiøst repræsenterer de den samme gren af islam – wahabbisme – som i Saudi, og i dette tilfælde det saudi arabiske regime. Dogmatisk set er de ægte børn af Saudi Arabien. Deres behandling af kvinder er den samme. Deres sekter er identiske. Den eneste forskel er, at i Saudi Arabien foregår det på et højere socialt niveau – et materialistisk liv muliggjort af olien. Og når det ene land har olie, må det andet i det mindste have en olierørledning. Der tales ikke om 0% taleban − ikke engang blandt deres erklærede fjender. Nu da talebanerne ikke kan ignoreres, er det muligt at gå videre til punkt 2.

2) Hvad er formålet med en koalitionsregering?

At opfylde befolkningens grundbehov. Det betyder:

a) Lov og orden som sikrer overlevelse.

b) Tilstrækkelig forsyning af fødevarer, medicin, uddannelsesmaterialer, og her må den øvrige verden hjælpe og acceptere hjælp fra FN-agenturer – ikke fra Sikkerhedsrådet af grunde som omtales senere – og fra "Organization of the Islamic Conference". Der er ikke nødvendigvis modsætninger mellem de to.

c) Det tredje grundbehov er frihed – navnlig frie valg og pressefrihed. Taleban er ikke i stand til at garantere nogen af delene. Lige så lidt som organisationens moderregime i Saudi Arabien.

d) Det fjerde grundbehov er identitet. Alle er praktisk talt muslimer, men de taler med meget forskellige tunger. Sprogene hos pashtunerne, khasaraerne, usbekerne, farsierne taler for et forbund i Afghanistan – en føderation i stedet for en samlet stat. I denne føderation har "Den Nordlige Alliance" ingen berettigelse af tre grunde. For det første har den overrepræsentation af mujahideenere, og som før sagt var deres regime mere forhadt end talebanernes. For det andet er der en overrepræsentation af usbekere og tajikser. For det tredje er alliancen et redskab for eksterne kræfter.

Artikel-Ikke-hvem-men-hvorfor-Johan-Galtung
Download-fil: IKKE HVEM, MEN HVORFOR - Johan Galtung


Artikel-Ikke-hvem-men-hvorfor-Johan-Galtung
Læsefil med vendbare sider: IKKE HVEM, MEN HVORFOR