Udskriv | Anbefal | Sitemap

Søg på Visdomsnettet


Nyhedsbrev info

Indtast data og modtag vores nyhedsbreve
Navn

E-mail

Kontakt os

IKKE HVEM, MEN HVORFOR
Fonden
Donationer
Litteratur
Ordbog
Links
LemuelBooks
Esoterisk Visdom
GRUNDVIDEN
HOVEDOMRÅDER
LIVSKVALITET
SAMFUND
Skabende Meditation
ARTIKLER
OVERBLIK
MEDITATIONERNE
Esoterisk Litteratur
GRATIS E-BØGER
BOGUDGIVELSER
Fredsinspiration
ARTIKLER OM FRED
KONFLIKTFORSKNING
MENNESKE & MILJØ
Egyptens mysterier
ESOTERISK EGYPTOLOGI

Ikon-Ikke-hvem-men-hvorfor-Johan-Galtung

IKKE HVEM, MEN HVORFOR (3 af 14)


De Forenede Stater i konflikt. Hvad ligger der til grund for konflikterne? Hvilken dialog kan man etablere? Hvilke mulige løsninger eller transformationer findes der?

IKKE HVEM, MEN HVORFOR (3 af 14)

Evildoer

 

Ikke-hvem-men-hvorfor-03-Johan-Galtung

George W. Bush brugte adskillige gange ordet “evildoer”

 

"Evildoer" – en person, der er årsag til ondskab

Derfor … det modtræk, de var nødt til at foretage, skulle fokusere på USA's økonomi og amerikansk militær i relation til udenrigspolitikken. Det forudsætter naturligvis, at man accepterer forudsætningen for denne model – navnlig at vold har en årsag. Men som man ved, er årsagen overhovedet ikke noget, der diskuteres. Man taler udelukkende om terrorisme. Og den har ingen anden årsag end ondskab. USA's præsident brugte ordet "evildoer" (en person, der er årsag til ondskab) hele ni gange i sin første tale. Med andre ord – hans synspunkt var klart. Og modparten gør det samme. De kalder USA for "den store Satan". Det er en effektiv metode til at afskære rationel tænkning ved simpelthen at stemple modstanderen på en måde, der fratager modstanderen et motiv eller en logisk begrundelse.

Der skal nu tages stilling til et problem, for hvis angriberne påstår, at der ligger årsager bag deres handling, betyder det så, at man retfærdiggør det, der skete? Nej – det betyder bare, at man forsøger at forstå. Man forsøger at forstå, hvad de bagvedliggende grunde kan være. Måske accepterer man dem ikke − måske accepterer man dem. Pointen er, at hvis man ønsker at forhindre en gentagelse, så er man nødt til at overveje muligheden for at fjerne årsagerne. At fjerne årsagerne til en forfærdelig voldshandling er en fremgangsmåde.

En anden fremgangsmåde er at definere modstanderne som terrorister – som skadedyr, der skal tilintetgøres – og det er denne fremgangsmåde, der praktiseres.

 

Ikke-hvem-men-hvorfor-04-Johan-Galtung

Modstanderne opfattes som skadedyr

 

USA ud af arabiske lande

Først skal alle USA's tropper fjernes fra alle arabiske lande. Og det var bevidst, at der ikke blev sagt Saudi Arabien – men arabiske lande. Det er vigtigt at forstå, at udstationeringen af amerikanske tropper i et helligt land med islams helligste steder, svarer til at placere NATO-hovedkvarteret i Napoli midt i Vatikanstaten. Der er ting, man simpelthen ikke gør! Det er en krænkelse, og det hjælper ikke det mindste, at krænkelsen er godkendt af regeringen. Saudi Arabiens regering betragtes ikke som en islamisk autoritet. Autoriteten er Arabien. Krænkelsen kan kun fjernes ved at fjerne tropperne. Og det gør det kun værre, at militærbasen – flybasen – er udgangspunkt for bombning af andre muslimske lande. Hvis man fortsætter ud ad dette spor, vil både terminologien og traumerne blive endnu større og endnu alvorligere – og det vil fortsætte. Fjern tropperne, og det vil være et signal om, at budskabet er forstået. Det var første skridt!

Derefter kunne man have indstillet sanktionerne mod Irak, og forsøgt at skabe en dialog med det hadede irakiske regime. I 1990 var der fire meget konkrete problemer, som alle kunne være løst. Det var først, da irakerne stod overfor en total manglende vilje til at lytte til deres problemer, at landets leder, Saddam Hussein, tog det fascistiske skridt at invadere Kuwait.

Artikel-Ikke-hvem-men-hvorfor-Johan-Galtung
Download-fil: IKKE HVEM, MEN HVORFOR - Johan Galtung


Artikel-Ikke-hvem-men-hvorfor-Johan-Galtung
Læsefil med vendbare sider: IKKE HVEM, MEN HVORFOR